PAUL J BOLGER – PAUL J BOLGER

Waterford is de hoofdstad van het gelijknamige Ierse graafschap met folkzanger en songschrijver Paul J Bolger als één van de 50.000 inwoners. Hij is naast muzikant ook actief als schilder, filmregisseur en strips- en romanschrijver. Dat er voor al die activiteiten heel wat creativiteit in deze artiest schuil gaat lijkt dus vanzelfsprekend. Wij gaan hier vandaag wat dieper in op zijn meest recente muzikale creatie, zijnde de acht songs tellende plaat die hij titelloos gewoon naar hemzelf heeft vernoemd.

Dit album komt meer dan 25 jaar na zijn vorige plaat “The Moss House” en ze kwam eigenlijk tot stand nadat Gary Kehoe, eigenaar van een Ierse platenwinkel, hem had aangemoedigd om nog eens met nieuw eigen werk op de proppen te komen. Het label dat het album uiteindelijk heeft uitgebracht is ‘Wolfe Island Records’ uit Ontario, Canada, eigendom van producer Hugh Christopher Brown.

Voor het componeren van de nieuwe nummers deed Paul J Bolger een beroep op Brown die samen met hem zes van de acht liedjes op het album “Paul J Bolger” schreef. Enkel de liedjes “Swim” en “Pillarstone” werden door Paul alleen van tekst en muziek voorzien. Voor zijn muziekstijl werd de unieke benaming ‘Bog Gothic’ bedacht en hoe dat klinkt kunt u zelf vaststellen op de video’s van de nummers “Swim” en de eerste single “I Believe” die we allebei aan deze recensie hebben toegevoegd.

Verder worden wij ook bekoord door het schaars georkestreerde “Pillarstone” waarin zowel het gitaarspel als het zingen van Paul J Bolger op zijn best tot zijn recht komt. Ook “Wedding Gown”, “All Those Things” en het catchy “How Many More Tears?” mogen hier in de toekomst zeker nog eens door de speakers weerklinken.

(valsam)

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Wolfe Island Records
distr.: Continental Record Services

video